Superblog

Casa visurilor se construiește pas cu pas

Toată viața mi-am dorit să am un colț al meu, un loc al meu, căsuța mea un loc pimitor și călduros unde să mă întorc de fiecare dată după lungile voiaje prin lume și pe care să o numesc acasă.

Dar până acum nu am reușit să fac acest pas, încă nu m-am hotărât dacă vreau să locuiesc la munte sau la mare, într-un oraș aglomerat sau într-o zonă mai liniștită departe de agitația urbană.

În schimb am un proiect de casă în mintea mea și deja îmi imaginez cum aș vrea să arate viitoarea mea casă. La fel ca orice alt lucru în viață totul trebuie construit pas cu pas, pentru că succesul peste noapte nu există.

Știu sigur că mi-aș dori ferestre mari, extrem de mari prin care să intre cât mai multă lumină naturală. Îmi place la nebunie să privesc pe ferestră, să văd soarele și spectacolul naturii.

De asta nu n-am hotărât încă dacă vreau să locuiesc la munte sau la mare pentru că nu știu încă ce este mai interesant de privit, valurile mării care se sparg de stânci sau o pădure care își schimbă hainele în funcție de anotimp.

Livingul îl consider cea mai importantă cameră dintr-o casă. Cred că este sufletul unei locuințe, pentru că aici îți întâmpini prietenii, aici discuți ultimele noutăți, aici petreci cel mai mult timp cu familia și aici îți faci planuri de viitor.

Casa visurilor

Mi-aș dori să aibă o canapea suficient de încăpătoare pentru toți prietenii pe care i-am adunat prin toate călătoriile mele. O măsuță în mijloc unde să putem servi bunătăți din toate colțurile lumii. Și un loc pentru bibliotecă, deoarece cărțile mele merită să aibă un loc doar al lor.

Mai departe mă gândesc la bucătărie, o piesă destul de importantă în casa unui om pentru că aici se prepară mesele pentru toată familia. Mi-aș dori să fie luminoasă, spațioasă și bine echipată. Doar așa poți găti cele mai gustoase preparate pentru familia ta.

Dormitorul aș vrea să fie unul cât mai intim, nu prea mare pentru că nu aș vrea să petrec prea mult timp aici deoarece condiser că dormitorul trebuie să fie doar pentru dormit și nu pentru alte activități gen privitul la tv, cititul sau altele.

L-aș decora în culori neutre care să îmi ofere o stare de liniște și somnolență. Iar patul ar trebui să fie neapărat unul foarte confortabil.

Casa parter

În ceea ce privește încălzirea casei mi-aș dori neapărat să fie prin pardoseală deoarece mi se pare mai economic să încalzești o casă în felul acesta decât prin calorifere.

Dacă ar fi să locuiesc la casă neapărat mi-aș dori să aibă o mică terasă unde să îmi pot bea cafeaua dimineața și ceaiul după-amiaza. Dacă mai acompaniez acest moment cu o carte bună pot spune că trăiesc o viață de vis.

Dar construirea unei case nu este un lucru așa ușor cum pare, chiar mi se par destul de greu obținerea avizelor de construire și a tuturor actelor de care ai nevoie. Tot procesul cred că trebuie făcut pas cu pas și aș spune că cel mai bine îi lași pe specialiști să se ocupe de asta.

Știi cum se zice, la ce nu te pricepi mai bine anagajezi un specialist din domeniu să facă treaba. Ideea e că pe moment o să ți se pară destul de scump dar cred că este mai ieftin decât să faci tu și să nu faci bine, după care va trebui să refaci toate actele și probabil că te va ajunge și mai scump plus timpul pe care il pierzi și nu il mai poți recupera.

Știu sigur că atunci când te apuci de construirea unei case ai nevoie de cel puțin patru acte, certificatul de urbanism, autorizația de construcție, cartea tehnică, cadastrul și intabularea. De aceea am făcut și un mic infografic unde găsești câteva informații despre aceste acte.

Un loc pimitor și călduros la 

Dar în afară de actele prezentate mai sus mai ai nevoie si de alte autorizații de la gaz, de la canalizare, de la energie electrică, aviz de la salubritate iar lista aproape că nu se termină.

De accea eu recomand neapărat să se lucreze cu o echipă de specialiști cum sunt cei de la AIA Proiect care asta fac toată ziua, se ocupă de obținearea actelor și îți ușurează munca asta birocratică. Iar ție nu îți mai rămâne decât să te gândești la ce culoarea ai vrea să aibă dormitorul sau camera copilului.

Un alt motiv pentru care ți-aș recomanda să colaborezi cu cei de la AIA este deoarece în echipa loc se află și arhitecți și aceștia te-ar putea îndruma unde este mai bine să poziționezi bucătăria sau baia astfel încât să nu ai probleme cu viitoarele autorizații.

Tot aceștia îți oferă cele mai bune sfaturi despre cum trebuie amplasată o casă, ce cameră este mai bine să fie construită în estul casei acolo unde ai soare aproape toată ziua și care este mai bine să fie amplasată în nord acolo unde este rece mai tot timpul.

Tot un arhitect îți poate prezenta care sunt punctele forte și mai puțin forte ale viitoarei locuințe astfel încât să te scutească de multe batăi de cap pe viitor și să iei cele mai bune decizii înainte să începi să cheltui bani și să te apuci de contrucția propriu zisă.

Dacă ai încredere în specialiști și apelezi la ei sigur vei ieși mai ieftin și mai rapid decât dacă te-ai ocupa de toate actele în regim propriu. În felul acesta vei ajunge mai repede să te bucuri de căldura propiului cămin.

Articol scris pentru SuperBlog 2018.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *