Italia1

Magia călătoritului

Tocmai ce am devenit bloggerul unei cunoscute agenții de turism din România și deja simt că trăiesc o viața ca în Eat, Pray, Love.

Am trei circuite Christian Tour pe care trebuie să le pregătesc și am doar 5 ore la dispoziție.

Așa că mi-am luat laptopul in brațe, mi-am sunat prietenii care au mai călătorit prin aceste țări și am început să mă documentez despre fiecare în parte ce este mai interesant de vizitat, cum aș putea sa îmi răsfăț papilele gustative și ce experiență nu ar trebui nicicum ratată.

Cele trei destinații care mi-au adus provocări sunt Iordania – perla Orientului, Japonia – țara soarelui răsare și regiune Umbria din Italia.

După ceva timp și multe discuții cu prietenii am ajuns la următoarea listă.

Iordania Experience – perla Orientului

Când am auzit prima dată că trebuie să mă pregătesc pentru Iordania nu mi-a trecut prin minte decât că acolo se află una dintre cele șapte minuni ale lumii și posibil să fie ceva conflite din cauza poziției geografice.

Deoarece această țară este înconjurată de zone de conflict destul de periculoase cum este Siria, Palestina, Egipt, Irak și Israel.

În schimb am avut plăcuta surpriză să aflu că Iordania este o oază de liniște într-un deșert al războaielor. O țară stabilă în care poți călători fără să îți faci griji referitoare la siguranța ta.

Aș începe călătoria mea chiar din capitala acestei țări, orașul Amman. Un oraș al contrastelor situat pe nu mai puțin de 18 coline, un oraș al sărăciei și al opulenței pe care le întâlnești pe aceiași stradă.

AmmanSursa foto www.forbesmiddleeast.com

Aici se află Amfiteatrul Roman o clădire grandioasă care încă mai este utilizată și în ziua de astăzi pentru spectacole, reuniuni sau alte evenimente.

Clădirea una imensă, este o ramășiță a vechiului oraș roman Philadelphia așa cum se numea înainte și adăpostește nu mai puțin de 6000 de locuri.

De asemenea în apropiere se află muzeul Folclorului. Aici poți afla o mulțime de informații despre istoria, cultura, religia și tradiția iordanienilor de astăzi de asemenea poți vedea hainele tradiționale pe care femeile le poartă acolo.

Amman IordaniaSursa foto http://www.ammantourguide.com/

Pe aceste tărâmuri de-a lungul istoriei au trecut nabateeni, greci, romani, bizantini, cruciați, otomani și fiecare dintre ei au lăsat urme în acestă țară.

Un pic mai sus pe cel mai înalt deal din Amman găsești Citadela care adăpostește Templul lui Hercule și Palatul Ummayad.

Amman IordaniaSursa foto www.forbesmiddleeast.com

Cele două imense edificii veghează orașul de la o inălțime de 850 metrii deasupra mării. Și îți oferă o priveliște de neuitat deaspura orașului, iar un zid de 1700 metri păzește acest edificiu.

După vizitarea orașului Amman aș merge mai departe spre Petra.

Prin culoarul Siq către Trezorerie

Chiar dacă pot găsi multe informații despre Petra pe internet, absolut nimic nu cred că mă poate pregăti pentru întâlnirea cu această minune a lumii.

Ca să ajungi la Trezorerie cea mai cunoscută imagine din Petra trebuie să treci prin canionul Siq un culoar lung de 1,2 km sculptat în piatră arămie care uneori poate atinge până la 180 m înălțime.

Cred că aici aș putea să mă simt ca în mijlocul unui cutremur unde pământul s-a despărțit în două, ca să îmi facă loc să trec.

Chiar dacă se numește Trezorerie aici nu se află vreun tezaur ci acesta este mormântul Regelui Aretas al III-lea.

Sunt sigură că poate fi o experiență care să mă lase fără cuvinte și absolut nimic nu mă poate pregăti pentru întâlnirea cu sublimul.

PetraSursa foro https://unsplash.com

În cort cu beduinii – desertul Wadi Rum

Tot timpul caut experințe cât mai unice și care să mă apropie cât mai mult de localnici și de obiceiurile acestora.

Așa că de pe lista mea nu putea să lipsească o noapte în deșertul Wadi Rum petrecută chiar în corturile beduinilor. Acestea sunt dotate cu un pat micuț, lenjerie de pat curată și o mica toaletă, tot ce ai nevoie in mijlocul deșertului.

beduiniSursa foto http://travelercorner.com/

Aș vrea să beau ceai cu mentă și scorțișoară și să asist la pregătirea unei cine tradiționale de beduini chiar in mijlocul deșertului într-un cuptor sub pământ acoperit cu o pătură.

Acestă pătură are rolul de a menține căldura până când mâncarea este gata.
Dintre preparatele pe care aș vrea să le încerc sunt Galayet Bandora, Hummus, Pita, Fallafel, Tabbloleh și tot ce arată apetisant pentru că ador să mănânc preparate gustoase și sunt sigură că acestea sunt delicioase și sănătoase.

Mi-a mai rămas ceva timp așa că trebuie să mă pregătesc pentru Japonia.

Japonia – țara care te impresioneză la orice pas

Când am început să caut informații despre Japonia mi-am dat seama că această țară este un gigant al tehnologiei, că harta de metrou este un puzzle și că este mai bine să o vizitezi alături de un ghid vorbitor de limba japoneză.

În Japonia m-aș duce neapărat în celebra perioada Sakura atunci când înfloresc cireșii. Aș privi, aș simți și m-aș contopi cu florile, mirosul și ninsoarea petalelor de cireș.

Apoi aș merge să vizitez Templul Asakusa Kannon care este și cel mai vechi templu din Tokyo și care se găsește pe aglomerata stradă Nakamise. Știu sigur că este un loc care te impresionează încă de la prima privire.

tokyoSursa foto https://unsplash.com

Apoi aș vrea să mă pierd prin gradina Palatului Imperial din Tokyo și să privesc vegetația atât de diferită de ceea ce găsești în Europa.

Iar ca să am o priveliște de ansamblu a orașului aș urca până la etajul 14 în Tokyo Metropolitan Government. Știu că de aici aș putea să vad Tokyo în toată splendoarea lui.

Aș putea să văd cum se contopește modernismul cu tradiționalismul într-un mod artistic și aș mai putea vedea cum orașul devine un furnicar de oameni.

japoniaSursa foto https://unsplash.com

Kyoto – pe urmele gheișelor

Fosta capitală a Japoniei a devenit între timp unul dintre cele mai vizitate orașe din țară fiindcă și-a păstrat autenticitatea și tradiționalismul.

Aici aș merge pentru ca mi-aș dori neapărat să văd renumitul cartier al gheișelor Gion. Sper să reușesc să văd și câteva gheișe pentru că mi se par atât de frumose și fragile ca niște bibelouri de porțelan.

gheiseSursa foto https://unsplash.com

Aș vrea sa iau parte la ceremonia de servire a ceaiului, ca să pot învăța cât mai multe despre cultura japoneză și ceaiul lor verde. Iar dacă ar fi să încerc să mănânc ceva nu cred că aș refuza un sushi sau orice altceva ce arată apetisant.

Mi-a mai rămas puțin timp. Pe ultima suta de metrii mă pregătesc pentru Italia.

Italia – la vita e bella

În Italia este o plăcere să mă întorc ori de câte ori am ocazia. Oamenii sunt prietenoși, mâncarea e bună și mă simt tot timpul ca acasă.

Trebuie să recunosc că de farmecul Umbriei nu știam mare lucru. Chiar dacă am vizitat Roma și Milano nu am reușit până acum să ajung în alte zone ale Italiei.

Italia1Sursa foto https://unsplash.com

Dacă aș ajunge în regiunea Umbria cred că primul popas l-aș face în orașul Terni unde nu aș ezita nicio clipă să fac o plimbare până la cascada delle Marmore care este și cea mai mare cascadă din Europa.

Asta pentru că ador să privesc specatolul pe care natura l-a pregătit pentru noi. Felul în care apa se prelinge printre stânci și cum fiecare strop de apă își caută o nouă destinație.

Dar trebuie să știi că acestă cascadă nu este una naturală ci este una facută de Imperiul Roman și în felul acesta intră in topul celor mai înalte cascade artificiale din lume.

Această cascadă are înălțimea de 165 m și este situată la doar 7 km de orașul Terni, ceea ce o face destul de accesibilă și ușor de vizitat.

Nu aș zăbovi foarte mult aici, pentru că orașul Perugia capitala regiunii Umbria mă așteaptă.

La pas prin Perugia

Fiecare oraș italian are un farmec aparte, un parfum distinct pe care doar în Italia îl găsești. Cred că orice oraș merită o plimbare la pas, pentru că doar așa poți să îi descoperi arhitectura și istoria.

Fiecare oraș are o poveste să îți spună.

Aș vrea să mă pierd printre străduțele înguste, să vorbesc cu localnicii și să cercetez amănunțit fiecare clădire.

italiaSursa foto https://unsplash.com

De asemenea nu aș vrea să ratez Palazzo dei Priori o clădire care se află chiar în centru orașului și reprezintă un simbol pentru oraș.

Tot în această clădire se află cateva fresci semnate de Petro Perugino și multe alte obiecte de artă.

Orice obiectiv turisitc care include apă sigur va fi pe lista mea. Așa că nu puteam sa ratez Fontana Maggiore o fântână care înfrumusețează orașul Perugia și care datează încă de la 1278.

După aceea aș vrea să ajung să vizitez Basilica San Francis care se află în apropiere, în orașul Assisi. Un edificiu impresionant care te face să simți că istoria a trecut pe aici.

Fiindcă ador orașele medievale, sigur nu aș ratez să vizitez Spoleto care și-a păstrat farmecul peste ani. Aici se găsesc o mulțime de locuri de vizitat cum ar fi Piazza della Liberta, un teatru roman și Muzeul Arheologic.

Iar dacă tot mă aflu în regiunea Umbria nu aș putea incheia mai bine această escapadă decât cu o cafea aromată și o bomboană de ciocolată Bacio Perugina care este emblema produselor de patiserie italienești și este tradițională pentru această regiune.

În mijlocul bomboanei se află o alună crocantă ce este învelită în ciocolată și ce abia așteaptă să fie degustată.

Sursa foto http://www.misya.info/

Cele cinci ore s-au scurs într-un mod rapid, iar pe mine nu m-au făcut decât să mă las purtată pe melaguri necunoscute ce m-au învăluit în arome și parfumuri nemaîntâlnite.

Articol scris pentru SuperBlog 2o18.

  • Share post

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *