Superblog

Moș Grigore și izolarea casei

Tot timpul am urât anotimpul de iarnă, poate pentru că e ziua mea atunci și mai îmbătrânesc cu un an dar cine știe.

Îmi amintesc cu claritate momentul în care iarna îmi pregătise cea mai neplacută surpriză.

Era ziua mea și împlineam 18 ani, îmi pregătisem petrecerea de majorat cu o lună înainte, invitasem toți prietenii și abia așteptam să mă bucur de petrecere.

Dar iarna a avut alte planuri pentru acea seară. Pe la prânz a început să ningă, spre seară deja începuse să se circule foarte greu, iar până la ora la care începea petrecerea deja traficul era blocat și nu se mai circula deloc.

În felul acesta absolut nicio persoană nu a reușit să ajungă la petrecere și uite așa am foat eu singură în sală toată noaptea pentru că nici acasă nu mă puteam întoarce deoarece drumurile erau blocate.

Dar îmi amintesc bine și de alte ierni la fel de năpraznice.

Fiindcă locuiam într-un apartament vechi, tot timpul pe perioada iernii era frig în casă, dar nu orice ce frig ci era ger și pe la ferestre bătea vântul.

Aveam tot timpul o stare de discomfort și oricât aș fi lăsat centrala să meargă nu se facea cald în casă.

Asta până într-o vară în care mi-am zis, eu nu vreau să mai trăiesc încă o iarnă în felul acesta așa că trebuie să fac ceva.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost un auditor energetic. Acesta mă ajută să văd în ce clasă energetică se află casa mea și pe unde se pierde căldura.

Datorită unui aparat de termoviziune pentru clădiri am observat că prin ferestrele care nu erau izolate cum trebuie, apartamentul pierdea cea mai mare cantitate de căldură.

Când am primit acel certificat energetic am avut un șoc, apartamentul meu se încadra în clasa G și trebuia neapărat să îl izolez.

certificat-energetic

Constrânsă de aceste împrejurări a trebuit să mă mobilizez și să mă apuc de renovat casa.

Nu am căutat prea mult timp și vecinul meu moș Grigore a devenit diriginte de șantier la mine acasă.

Acest domn ieșise la pensie de ceva timp și ca să își mai rotunjească veniturile accepta să mai facă diverse lucrări pe la cunoscuți.

Lucrările au demarat bine doar că moș Grigore căuta mai mult un partener de discuții decât un loc de muncă.

Așă că am aflat toată viața lui, a fost zidar la o cooperativă apoi bandiții au venit la putere și el nu a mai avut loc de muncă.

Soția lui a decedat din cauza cancerului, are trei fete și toate trei îs plecate. E foarte mândru că una dintre ele e medic în Canada și tot așa.

Moș Grigore jumătate de zi îmi zicea povești cealaltă jumăte de zi se uita pe fereastră la cât de mult s-a schimbat tineretul.

Nu înțelegea de ce corporatistul de la doi aleargă în fiecare dimineață în pantaloni mulați și cu căști albe în urechi.

De ce toată lumea acum vorbește singură de stradă, de ce nu mai ies tinerii  la plimbare în parc și toți acum sunt cu ochii în telefoane.

După mult timp în care m-am rugat de dânsul să termine mai repede lucrarile, cu puțin timp înainte să ningă a reușit să le termine.

Am fost foarte încântată de munca lui și după ce făcut o nouă evaluare de termografie pentru clădiri mi-am dat seama că apartamentul meu a ajuns la clasa energetică A.

M-am bucurat enorm de acest lucru și ca să îi mulțumesc lui moș Grigore m-am hotărât să îi cumpăr un iPad, așa poate și el vorbi cu fetele lui în Canada.

După ce timp de o săptămână i-am explicat cum se folosește iPad–ul și cum poate profita de puterea internetului, cum poate afla cele mai noi știri și cum poate vorbi cu fetele lui, într-o zi îl văd pe moș Grigore cu iPad-ul la ureche așa cum se ține un telefon și vorbea, de fapt urla cât de mândru este el că acum este și el în pas cu tineretul că are un EiiPad de pus de ureche să vorbească pe internet și în curând o să-și contruiască și el un bloc (blog) că doar a fost zidar toată viața.

Toată această situație mă amuză teribil iar de fiecare dată când mă întâlnesc pe scară cu moș Grigore îl intreb când e blocul (blogul) gata.

Îmi răspunde cu veselie că mai are puțin și în curând vom deveni colegi de bloc (blog).

Articol scris pentru Superblog 2018

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *